Hoe kieskeurig eetgedrag van je kind aanpakken?
Sommige kinderen kunnen behoorlijk eigenzinnig zijn over wat er op hun bord ligt. Daarom raad ik aan om ten minste één ding op tafel te hebben dat ze lekker vinden. Daarbij serveer je iets dat je weet dat ze niet per se willen eten. Maar wat als de lijst met wat ze wel lekker vinden nogal aan de kleine kant is? In dit artikel geef ik jullie een tip om hun flexibiliteit aan nieuwe dingen te vergroten. Word je al enthousiast van het idee dat je misschien straks dezelfde voedingsmiddelen kan serveren die jij eet en je niet elke avond hetzelfde moet eten?
Food chaining
Een mogelijke manier om dit te doen, is een concept dat we 'food chaining' noemen. Dit houdt in dat je langzaam het voedsel dat ze lekker vinden gaat aanpast. Let wel op dat je dit in kleine haalbare stappen doet zodat ze eraan kunnen wennen. Het idee is om één verandering per keer door te voeren, terwijl al het andere hetzelfde blijft. Deze kleine veranderingen zullen waarschijnlijk merkbaar zijn voor hen. Maar ze zullen meer bereid zijn om één kleine verandering te accepteren dan totaal ander voedsel. Het kan echter wel zijn dat je een verandering meer dan één keer moet proberen voordat ze het effectief ook gaan eten.
Hoe ‘food chaining’ gebruiken om je kieskeurige eter nieuw voedsel te leren kennen?
Als je kind bijvoorbeeld van rijst houdt, zijn ze misschien ook bereid om andere granen te proberen die er qua uiterlijk en textuur op lijken. De meeste kinderen verkiezen witte voedingsmiddelen. Gebruik dit als een mogelijke overgang naar andere voedingsmiddel. Vervang bijvoorbeeld je witte rijst eens door couscous, orzo, risotto, bruine rijst of zelf door bloemkoolrijst.
Heel wat kinderen eten graag choco, confituur of misschien zelf pindakaas op hun boterham. Het is prima om als ouder je kind choco, confituur of pindakaas te geven. Maar je wil ook dat ze verschillende smaken en texturen van andere merken dan diegene die jij in huis hebt accepteren. Als je kind op bezoek gaat bij de grootouders en een boterham krijgt met choco, confituur of pindakaas wil je niet dat deze geweigerd wordt omdat hij niet van de hoeveelheid confituur houdt. Je wil dat ze in staat zijn om hun lunch te eten bij een vriendje zonder dat ze in paniek raken omdat ze een ander merk gebruiken dan jij dat doet. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig afwisselt. Je zou kunnen afwisselen in verschillende soorten brood, confituur etc.
Een ander voorbeeld waar heel wat ouders moeite mee hebben is dat kinderen gek zijn op bijvoorbeeld op kippennuggets maar wanneer er kip in een andere vorm op tafel komt, raken ze het met geen vinger aan. De aanbeveling hier is om verschillende variaties te blijven aanbieden, ook al wil je kind het niet eten. Serveer hun favoriete kippennuggets sommige avonden, maar werk ze in een rotatie met de andere variaties.
Ook frieten zijn vaak favorieten van kinderen. Ondanks het oké is voor hen dit te eten doordat ze ook enkele vitaminen en mineralen bevatten, zouden we het geweldig vinden ook opties met minder toegevoegd zout en vet te hebben. Sommige kinderen worden al enthousiast van alles wat in frietvorm is. Probeer daarom eens te experimenteer met verschillende gebakken groenten in frietvorm te snijden. Dit kan je perfect doen met groenten zoals zoete aardappelen, pompoen, pastinaak, wortel... of bak je frietjes in de oven.
Food chain principe toepassen op je gezin?
Dit zijn enkele ideeën om je op weg te zetten. Denk aan de favoriete voedingsmiddelen van je kind. Welke textuur, kleur, smaak, vorm, temperatuur... verkiezen ze? Probeer enkele van deze kenmerken te matchen met nieuwe voedingsmiddelen voor hen. En vergeet niet dat de regel van gedeelde verantwoordelijkheid blijft gelden. Niet elke maaltijd zal een groot succes zijn. Blijf er vooral kom onder en zie elke kleine stap als een overwinning en blijf ze positief benaderen.
Succes!
Wout
.png)
.png)
Reacties
Een reactie posten